tirsdag 17. august 2010

Trening 2010-2011

Å trene hunder er ingen hemmelighet. I august er alle verdensmestere. I desember er det 10 potensielle vinnerkandidater. Det finnes ingen fasit, til det er faktorene for mange og kompliserte. Langdistansetrening er ifølge Ralph Johannessen som god sex. Det egner seg ikke for smågutter som sliter med for tidlig sædavgang. Stikkordet er rolige bevegelser i lav utgangshastighet. Kort hvile mellom øktene. Og øke mot slutten...

Værgudene ga oss en kjølig sommer i Tana. Med få unntak lå nattetemperaturene på under 10 grader, gjerne spedd på med litt kjølig regn og vind. De siste dagene i august var Tana det kaldeste stedet i landet med nattetemperatur ned i 6 minus.
Målet har vært å utnytte de gode treningsforholdene og øke kvaliteten på treningen ved å trene mer og bedre. Og lengre.
Prinsippet er litt lengre økter for å få ned intensiteten og forbedre utholdenhet.
I juni logget vi 26 mil. Juli 42. August 45. De fleste øktene lå på rundt 15-20 km. Noen få på 25-30 km.
Ved å trene 20-spann med en Suzuki Samurai uten motor med en vekt på over 600 kg, har jeg vært redd for å trene for tungt og bygge for mye muskler. Muskler er tungt å drasse på. Hundene skal være slanke maratonatleter, skinnmagre som harabikkjer på Finnskogen. Ved å kontrollmåle med digitalt speedometer på en atv, viste det seg at det meste av treninga foregår med et snitt på 16-19 km/t.

Utover høsten ønsker vi å ligge på 25 økter pr. mnd. Minimum 2-3 mil pr. økt. Når temperaturen er lav nok vil vi opp i økter på 2-3 timers varighet, 4-6 mil pr tur. Helst allerede i oktober. 50-60 mil i høstmånedene er mulig når vi fordeler treningen på doble økter med kort morgentur og lang kveldstur.
Det viktigste er kontinuitet. Ut å tren! Hver dag, uansett forhold. Dørstokkmila finnes ikke. Hviledager med løstrening kun etter harde gjennomkjøringer eller dobbeltøkter. Bedre å kjøre en kort restitusjonstur på noen kilometer, enn fullstendig hvile.

De lengste treningsøktene før løpssesongen blir på 5-6 timer, de fleste ikke over 4 timer. Vi har stor tro på gjennomkjøringer på 3-4 timer pr.legg i 14-20 km/t. Ved å variere fra 3-5 legg med 5-7 timers hvile i halmen mellom øktene gir det høy kvalitet på treningen, og man får full effekt fysisk og mentalt. Forholdene må være optimale. Gode, raske spor i lett terreng og temperatur omkring 10-20 blå.

Målet er minst 50-60 mil i alle høstmånedene og 130-140 mil i desember. Gjennomkjøringer på 20-30 mil en gang i måneden.
Fra januar blir det flere kortere turer på under ei mil og mye løs-trening. En lengre treningstur i uka på 6-7 mil. En gjennomkjøring i løpet av januar på 20-30 mil. Og løp. VM i februar kan jo være ei fin gjennomkjøring før hovedmålet for sesongen: 100-mila og Finnmarksløpet i mars.