søndag 30. november 2008

Isen på Tanaelva er trygg!

I løpet av helga har vi endelig kunnet ta i bruk Tanaelva som treningsarena for de lengre turene. Fra fredag til søndag dristet undertegnede og Bjørn Hugo Kristoffersen seg utpå djupåra og fikk lagt et spor fra Rustefjelbma til Seida. Alle hundekjørere bosatt langs elva kan dermed knytte seg på sporet og utvide sine løypenett, kjøre på besøk til hverandre og trene ilag.
Det er alltid spennede første gangen man krysser over enkelte partier hvor det er sterk strøm og nylig har vært åpne råker. Hundene har vært med på det før og lister seg over når de kjenner isen gynger. Har kjører og hunder vært gjennom isen en gang før og fått et ufrivillig bad, vet man hvordan man skal forholde seg. Det viktigste er å holde hodet kaldt og kniven lett tilgjengelig. Kun et sted var det nyis og gjennomslag denne gangen. Gummistøvler er anbefalt fottøy.
Hele året bruker vi sandbankene langs elva som endel av løypenettet for barmarkstrening med slede og atv. Det er først når den urgamle ferdselsåra har frosset til is vi virkelig kan utnytte dens potensiale og logge mil i boka.
Bjørn Hugo, årets vinner av Pasvik Trail og norgesmester i langdistanse 2008, gjorde en kjempejobb ved å brøyte opp traseen fra Tanaelva til Røde kors-hytta på Seida-fjellet.
Foreløpig avventer vi forlengelse av løypa mot øst over Seidafjellet til Varangerbotn og Nesseby, hvor det for tiden pågår samling av rein i gjerde før slakting.